piatok 11. februára 2011

Všeobecne o výchove

Takže Casper sa narodil v máji  a zhruba v marci už bolo rozhodnuté, že to bude on. Tak som zahájila ďalšiu fázu googlovania, čítania a študovania, tentokrát o výchove psa. Nechcela som opakovať chyby, ktoré som urobila pri Aretke, a tak som si začala urovnávať, na čo sa treba sústrediť. Žiadne žobranie, žiadne spanie v posteli, žiadny gauč, naučiť zvládnuť transport v aute, zabrániť agresivite, atď...
Až ma raz ocino upozornil na reláciu, ktorá chodí každý piatok o 9tej večer na National Geographic. Vtedy som prvýkrát počula o Cesarovi Millanovi, Znalcovi psej duše. Áno, sú ľudia, ktorí jeho techniky uznávajú a sú ľudia, ktorí s nimi naopak nesúhlasia. Ja som si  napozerala všetky epizódy, ktoré boli dovtedy zverejnené, pozrela som si celú sériu jeho 6 DVD Mastering Leadership Series a rozhodla som sa, že Caspera budem vychovávať podľa jeho metód.

Pokúsim sa tu opísať princípy výchovy podľa Cesara a z ktorých ja vychádzam od prvého momentu, kedy som sa s Casperom stretla. Hneď na začiatok treba povedať, že Cesar nie je tréner psov, ale skôr niečo ako psychológ. Neučí psov povely sadni, ľahni, ku mne, zostaň, ale učí skôr človeka, ako správne viesť psa, aby bol jeho život vyrovnaný a ich spolužitie tým pádom bezproblémové. Vysvetľuje ako pes myslí a ako sa chová, ako funguje princíp svorky a ako si vytvoriť vedúcu pozíciu vodcu svorky.

Základnou myšlienkou je, že pes je pes, a nie človek. Ak si psa poľudšťujeme, škodíme tým hlavne jemu, lebo mu neumožňujeme byť tým, čo v prvom rade je, a to je PSOM. Veľa majiteľov psíkov sa ku svojim psov chová ako k deťom. Cesar odporúča pozerať sa na svet očami psa. Krásne oblečky, pekne zabalené a najdrahšie krmivo ani milionárska vila nezaručujú, že pes bude šťastný. Pravidelný pohyb, silný a rozhodný vodca svorky a prejavy lásky zo psa spravia pokojné a vyrovnané zviera.


Pes je zviera od prírody určené žiť vo svorke. Je pre neho prirodzené nasledovať vodcu svorky a rešpektovať ho. Sú psy, z ktorých sa v prírode stanú prirodzení vodcovia svorky a sú dominantní. A sú psy, ktorí sú prirodzene submisívni a nasledujú vodcu svorku. Pri spolunažívaní človeka a psa je najdôležitejšie, aby pozíciu vodcu svorky vždy zastával človek. Aj v prípade psa, ktorí má dominantné sklony a nie je prirodzene submisívny. Pes vždy nasleduje rázneho vodcu, ktorí vyžaruje pokojnú a pozitívnu energiu a nie vodcu, ktorý je podráždený, nervózny a kričí. Podľa Cesara musí vodca svorky vždy vyžarovať pokojnú a asertívnu energiu. Asertívna neznamená nervózna ani agresívna. Byť pokojný a asertívny znamená mať vždy súcit, ale zároveň mať všetko v tichosti pod kontrolou. Hnev a agresivita sú v psích očiach prejavom, že situáciu nemáme pod kontrolou. Samozrejme, to sa ľahko povie, ale v praxi je to ťažké. Napr. Práve ste prišli z prechádzky, vonku je kopec blata a idete psíkovi umyť labky. Samozrejme, že od rána nič nestíhate a za 20 minút máte byť na stretnutí. Ako naschvál pes neposlúcha, neustále sa driape z vane von až sa mu z nej nakoniec podarí celému mokrému vyskočiť, keďže ste si v tom zhone nezavreli za sebou dvere do kúpeľne tak už dávno stihol mokrý obehať celý byt a práve sa s pôžitkom vytiera o váš koberec s dlhým vlasom v obývačke, aby sa usušil a vám práve pretiekol pohár trpezlivosti, najradšej by ste po ňom začali hádzať všetko čo je po ruke a kričať na plné hrdlo aby okamžite prestal. Nepomôžete si. Táto istá situácia sa zopakuje o pár dní neskôr, keď sa nikam neponáhľate, nikto Vás od rána nestihol naštvať a vyzerá to na celkom príjemný deň. Prídete z prechádzky, psíka vkladáte do vane, psík poslušne stojí, počká, kým ho doumývate a postavíte na uterák, nechá si v pokoji utrieť packy a osušiť sa, dostane odmenu za to, že bol taký dobrý a spokojne ide na svoje miesto (t.j. otierať si zvyšné mokré chlpy do spomínaného koberca :-)).
Prečo zrazu poslúchal? Lebo jeho pán-vodca svorky-bol pri kúpaní pokojný, asertívny, nešla z neho žiadna nervozita ani podráždenosť, ktorá by sa na psíka prenášala, nekričal, takže psík nebol zmätený a pánov pokoj a pozitívna energia mu dali pocit, že sa nedeje nič zlé a môže mu pri danej nepríjemnej činnosti - pri sprchovaní - plne dôverovať. A ako hovorí Cesar, pokojný a sumbisívny pes je základom pre šťastný a vyrovnaný život psíka a v konečnom dôsledku aj jeho pána. Pes musí byť od prírody vyrovnaný - ako pokojný a submisívny nasledovník vodcu, ktorý je vyrovnaný fyzicky, lebo má pravidelný pohyb, psychicky, pretože má stanovené pravidlá, hranice a obmedzenia a emocionálne, pretože mu vodca svorky preukazuje svoju náklonnosť. Ak pes nemá vo svojho majiteľa dôveru ako v silného a rozhodného vodcu svorku, je zmätený, akú úlohu vo svorke vlastne zohráva. Pes, ktorý nemá jasno v tom, kto je vodcom, má obavy, či je svorka schopná prežiť, takže sa začne snažiť a dopĺňať chýbajúce prvky vodcovstva vo svorke, často chybne. Môže to spôsobiť agresiu, úzkosť, strach, posadnutosť alebo rôzne fóbie.

Zhrnutie na záver teda je, že pre udržanie šťastného a vyrovnaného psa podľa Cesara existujú tri hlavné pravidlá:
Pohyb, výcvik a náklonnosť - a presne v tomto poradí. Väčšina majiteľov svojim psom prejavuje iba náklonnosť alebo im tieto tri veci poskytujú v nesprávnom poradí.
  • Pohyb - zobrať psa minimálne na hodinovú prechádzku denne a venčiť ho správnym spôsobom (vypustiť psa na hodinu na dvor za domom nie je venčenie).
  • Výcvik - definovať pre psa pravidlá, hranice a obmedzenia a vyžadovať ich dodržiavanie.
  • Náklonnosť - odmena pre psov a pre človeka, ale až ak pes dosiahol pokojný a submisívny stav v rámci "svorky".
Takže toto sú princípy, ktoré sú podľa mňa logické a odzrkadľujú prirodzené chovanie psa. Preto som sa rozhodla pre tento spôsob výchovy a v ďalších príspevkoch budem opisovať, ako sa mi (ne)podarilo získať a (ne)udržať pozíciu vodcu svorky :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára